GÜNEŞ ENERJİSİYLE
EK BİR MALİYET OLMADAN
% 50 DAHA FAZLA ELEKTRİK ENERJİSİ
1. Tracker sistemine bağlı olarak Güneş’i izleyen PV paneller, hep aynı açıyla ve Güney’e bakacak şekilde çatı üzerine yerleştirilen panellere nazaran % 50 daha fazla elektrik üretmektedirler. Ama birkaç kW kurulu gücü geçmeyen mikro jenerasyon sistemlerinde pahalı tracker sistemlerinin kullanımı ekonomik olmamaktadır.
ÇÖZÜM : Prof.Dr. Işık TARAKÇIOĞLU’nun geliştirdiği yatay ve dikey hareketli panel sehpaları kullanılarak, panellerin yatayla yaptıkları açı Kasım ayı ortalarında 65o, Şubat ve Eylül ayı ortalarında 35o, Mayıs ayı ortalarında da 15o olarak ayarlanır ve paneller sabah Doğu’ya, öğleye doğru Güney’e, öğleden sonra da Batı’ya döndürülürlerse, çatıya sabit yerleştirmeye nazaran % 40 daha fazla elektrik üretilebilmektedir.
2.Türkiye’nin büyük bir kısmında Haziran-Eylül döneminde 2-3 ay bir damla yağmur yağmaması olağandır. Çatıda yıkanamayan panellerin üzerinde bu esnada kalın bir toz tabakası oluşmakta, bu da güneş ışınlarının panel yüzeyine ulaşmasını perdeleyerek verimi % 50’ye kadar varan oranlarda düşürmektedir.
ÇÖZÜM : Firmamızın ürettiği yatay ve dikey hareketli panel sehpasının kolay yıkanabilecek bir yere (bahçe, tarla, teras, düz çatı üstü…gibi) yerleştirilmesi ve panellerin sık sık yıkanması bu problemi tamamen ortadan kaldırmaktadır.
3.Üzerine düşen Güneş enerjisinin yalnızca % 5-23’ünü elektrik enerjisine çevirip, % 60’ından fazlasını ısı enerjisi olarak kaybeden PV paneller, özellikle yaz aylarında öğle saatlerinde aşırı ısınmaktadırlar. Panellerin yanlış olarak çatı kaplaması üzerine arada havalandırma kanaları bırakmadan yerleştirilmeleri durumunda panellerin sıcaklığı 90 oC’nin, havalandırma kanalları bırakıldığında da 70 oC’nin üstüne çıkabilmektedir. Panellerin verimi her bir derece sıcaklık artışında % 0,22 – 0,53 düşmekte ve panellerin sıcaklığı 50 ± 3 oC ‘nin (NOCT’nin) üstüne çıktığında panellerin faydalı kullanım ömürleri (performansları) hızla düşmektedir.
ÇÖZÜM : Prof. Dr. Işık TARAKÇIOĞLU’nun patent başvurusunu yaptığı su soğutmalı SOLARPOL® PV-T (Hibrid) kolektör/panellerini kullanmaktır. Soğutma suyu tedariği veya değerlendirme sorunu nedeniyle bu mümkün olmadığında, firmamızın ürettiği yatay ve dikey hareketli panel sehpasına yerleştirilen panellerin arka yüzeyleri tamamen açık olduğundan rüzgarla soğumaları çatı kaplaması üstüne yerleştirmeye nazaran daha iyi olmakta ve bu sehpaların kolay yıkanabilecekleri bir yere yerleştirilip öğle saatlerinde 2-3 defa yıkanmaları durumunda da, hem aşırı ısınma önlenmekte, hem de paneller pırıl pırıl olmaktadırlar.