Basında Biz

Prof. Dr. Tarakçıoğlu geliştirdiği siyah kumaş ile güneş panellerinin ömrünü uzattı hem de bedava elektrik ve sıcak su sağladı
29 Mayıs 2013 – Yeni Asır

Çevre dostu buluşlarını KOSGEB desteğiyle kurduğu Teks-Tar şirketi çatısı altında yürüten Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, kendi buluşu olan siyah bir kumaş aracılığıyla havayı ve suyu, “güneş enerjisiyle” ısıtan kolektör “Solarpoléu bir adım öteye taşıdı. Tarakçıoğlu, tekstil esaslı hava ve su ısıtıcı kolektörlerle, fotovoltaik (PV) panelleri kombine ederek ürettiği yeni Solarpol PV-T kolektör/panellerle bir taşla adeta 3 kuş vurdu.

Çifte soğutma

Prof. Dr. Tarakçıoğlu, Ulukent Sanayi Bölgesi’ndeki AR-GE merkezinde geliştirdiği ve içeriğini “cola cola”nın formülü gibi sır olarak sakladığı yeni sistemle, PV panellerin yavaş yavaş kavrulmasını önlemeyi başardı. Piyasada bulunan “sulu hibrit” PV-T kolektör/panellerin arka yüzeyine yerleştirilmiş borular içerisinden geçirilen suyla soğutulduğunu, kendisinin bunun yerine patenti kendisine ait özel kumaşla soğuttuğunu belirten Tarakçıoğlu, Solarpol hibrit PV-T kolektör/panellerin de ön yüzeyinden de suyla soğutulabildiğini söyledi. Prof. Dr. Tarakçıoğlu, “Böylece istenirse çifte soğutma da sağlanabiliyor” dedi.

Ömürleri uzadı

Tüm dünyanın panelleri soğutmanın çaresini aradığını ifade eden Tarakçıoğlu, “Çaresi aranıyor, çünkü soğuma olmayınca PV’ler kullanıma bağlı olarak kavruluyorlar ve ömürleri kısalıyor. Oysa biz bunları çok ekonomik bir şekilde soğutmayı başararak ömürlerini iki katına çıkardık” diye konuştu.
Türkiye’ye 40 yıl boyunca tekstil mühendisi yetiştirdikten sonra emekli olan ve tekstil esaslı hava ısıtıcı güneş kolektörü üretimine başlayarak sanayiciliğe adım atan Tarakçıoğlu, soğutmaya bağlı olarak panellerin verimini de yüzde 20-30 arasında artırıyor. Buna bir de döner sehpalı taşıyıcı sistemin kolaylıkla döndürülebilmesi sayesinde panellerin gün boyunca aldığı güneş ışınımı artışı eklenince, kullanıcıya en az yüzde 50 daha fazla elektrik gücü olarak geri dönüyor” dedi.
Türkiye’nin büyük bir kısmında yazın aylarca yağmur yağmadığı için panel ve kolektörlerin tozlandığını, bunun da güneşden maksimum faydalanmayı engelleyip verimi düşürdüğünü söyleyen Tarakçıoğlu, PV-T panellerinin üzerinden soğutma amaçlı geçirilen su sayesinde tozlanma sorununun da artık tarihe karıştığını, böylece güneşten maksimum verimin “sürekli” sağlandığını söyledi.

Sıcak su bonusu

Prof. Dr. Tarakçıoğlu, tek başına PV-T’lerle yeterli miktarda 40-45 derece sıcaklıkta su almanın mümkün olduğunu, daha yüksek sıcaklıklarda suya ihtiyaç duyuluyorsa, bu suyu bir tekstil esaslı kolektörden geçirerek rahatlıkla 70 derecenin üstündeki sıcaklıklarda su elde edilebileceğini söyledi.
Tarakçıoğlu, Çandarlı’da rüzgar santrallerinin olduğu bir bölgede, çobanlık yaparak geçimini sağlayan bir ailenin yıllardır elektrik ve sıcak su olmadan yaşadığını, buraya kurdukları sistemle ailenin “bayram” yaptığını söyledi. Sistemin baz modelinin 3 bin 500 liraya mal olduğunu belirten Tarakçıoğlu, “Böylece ilk olarak elektriğe kavuşuyorsunuz. Evinizin lambalarını yakabilir, buzdolabınızı, televizyonunuzu çalıştırabilirsiniz. Üstelik piyasadakilerden 2 kat fazla ömüre sahip. Yanında kesintisiz bir sıcak suyunuz da oluyor” dedi. ŞAFAK İNCE

Başarılarla dolu bir yaşam

Türkiye’ye 40 yıl boyunca tekstil mühendisi yetiştirdikten sonra emekli olan ve tekstil esaslı hava ısıtıcı güneş kolektörü üretimine başlayarak sanayiciliğe adım atan Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, Avrupa Tekstil Üniversiteleri Birliği’nce “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”ne layık görülmüştü. Tarakçıoğlu, Uluslararası Mucitler Dernekleri Federasyonu (IFIA) tarafından 2 yıl önce Almanyada düzenlenen “Fikirler-Buluşlar-Yeni Ürünler Fuarı”ndaki Yeşil Buluşlar Dünya Yarışmasında da “Tekstil Esaslı Hava Isıtıcı Güneş Kollektörü” buluşuyla altın madalya ile ödüllendirilmişti. Türk tekstil sektörüne 40 yıl hizmet veren Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, Bornova Rotary Kulübü tarafından “Mesleğindeki ve Türk sanayisi ve toplum için yaptığı hizmetlerdeki üstün başarıları” nedeniyle 2011 yılı Meslek Hizmet ödülüne layık görülmüştü.

Tekstili, güneş ile buluşturdu

18 Nisan 2013 Perşembe 11:11

Buluşlarına KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Programı desteğiyle kurduğu Teks-Tar Güneş Enerjileri’nde devam eden Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, tekstildeki tecrübesini güneş enerjisi sektörüne de taşıdı.

 Arzu ALP

İZMİR – Buluşlarına KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Programı desteğiyle kurduğu Teks-Tar Güneş Enerjileri’nde devam eden Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, tekstildeki tecrübesini güneş enerjisi sektörüne de taşıdı. Tarakçıoğlu, son olarak patent hakları firmasına ait olan tekstil esaslı hava ve su ısıtıcı kolektörlerle PV panelleri kombine ederek, hibrit (PV-T) kolektör panellerini geliştirdi. Tarakçıoğlu, piyasada bulunan sulu hibrit kolektör panellerin, panelin arka yüzeyine yerleştirilmiş borular içinden geçirilen suyla soğutulduğunu söyledi. Buna karşın Solarpol (PV-T) kolektör panellerde panellerin soğutulmasının, suyu PV panellerin ön yüzünden serbest şekilde akıtarak yapıldığının altını çizen Tarakçıoğlu, “Bu geçiş sırasında panelleri soğutan su ılıyor ve ılıyan su da istenirse yoluna siyah Teks-Tar keçesi içinde devam ederek, aynı zamanda sıcak su da elde ediliyor. PV panellerin soğutulması ile bunların faydalı kullanım ömürleri uzadığı gibi, yaz aylarında, öğle saatlerinde elektrik üretim verimleri de önemli ölçüde artıyor. Bu hibrit kolektör panellerin önemli bir avantajı da tozlanma problemini ortadan kaldırmasıdır” diye konuştu.

 

Güneş’in ömrünü uzattı

15 Mart 2013 Cuma 12:51

Buluşlarıyla tanınan Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, patent haklarıfirmasına ait olan tekstil esaslı hava ve su ısıtıcı kolektörlerle, PV panelleri kombine ederek ürettiği yeni PV-T kolektörle hempanel ömrünü iki katına çıkardı.

Arzu ALP

İZMİR – KOSGEB desteğiyle kurduğu TEKS-TAR Güneş Enerjileri Limited Şirketi’nde buluşlarına devam eden Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, geliştirdiği PV panellerin soğutulması ile bunların yavaş yavaş kavrulmasını önleyerek faydalı kullanım ömürlerini iki katına çıkarmanın yanında, verimlerini de yüzde 20-40 arasında artırmayı başardı. Tarakçıoğlu, Hibrit (PV-T) Kolektör/Paneller için patent başvurusu da yaptı.

Solarpol Tekstil Esaslı Su Isıtıcı Esnek Kolektörler ile bunların PV panellerle kombinasyonu şeklindeki Solarpol Hibrit (PV-T) Kolektör/Panellerin basit ve ucuz olduğunu ifade eden Tarakçıoğlu, piyasada bulunan sulu hibrit (PV-T) kolektör/panellerin arka yüzeyine yerleştirilmiş borular içerisinden geçirilen suyla soğutulduğunu, solarpol hibrit (PV-T) kolektör/panellerde ise, panellerin soğutulmasının suyun PV panellerin ön yüzünden serbest şekilde akıtılarak sağlandığını söyledi. Bu geçiş sırasında panelleri soğutan suyun ılıklaştığını ve ılıyan suyun da yoluna siyah Teks-Tar keçesi içerisinde devam ederken daha fazla ısındığını anlatan Tarakçıoğlu, “Su soğutmalı PV-T panel/kolektörlerimizin boyları 200 ile 340 cm, enleri de 60 ile 100 cm arasında değişiyor. Kolektör boyutlarına ve kullanım amacına bağlı olarak panellerin kurulu güçleri de 60 Wp ile 400 Wp arasında farklılaşıyor” dedi.

Hem elektrik, hem sıcak su elde edilebiliyor

Panellerin amaca göre seçilmesi gerektiğine işaret eden Tarakçıoğlu, amaç sıcak su elde etmekse, kolektörün üçte birinin panel için, üçte ikisinin de esnek su ısıtıcı kolektör için değerlendirildiği tipte bir PV-T kolektör/panelin tercih edilmesi gerektiğini, bu taktirde en fazla 60-100 Wp gücünde paneller kullanılabildiğini kaydetti. Tarakçıoğlu, hem elektrik, hem de sıcak su elde edilmesi önemliyse, kolektörün yarısına panel, yarısına da esnek su ısıtıcı kolektörün yerleştirildiğini ve en fazla 120-160 Wp gücünde paneller kullanılabildiğini anlattı. Asıl amaç fotovoltaik panellerin verimini artırıp, ömürlerini uzatmaksa, bu taktirde hibrit kolektörün en az üçte ikisine panellerin yerleştirildiğini ve böylece panellerin gücünün 200 Wp’nin üstüne çıktığını dile getiren Tarakçıoğlu, 340 santimetre boyunda bir hibrit kolektöre 400 Wp gücünde paneller bile yerleştirilebilildiğini vurguladı.

Panellerden 70 derecenin üstünde su elde edilebiliyor

Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, tek başına PV-T’lerle 45 dereceden daha sıcak su almanın mümkün olduğunu, bunun için suyu tekstil esaslı kolektörlerden geçirerek 70 derecenin üstündeki sıcaklıklarda su elde edilebileceğini kaydetti. Türkiye’nin büyük bir kısmında yazın haftalarca, hatta aylarca yağmur yağmadığı için panellerin, kolektörlerin tozlandığını, bunun da verimi düşürdüğünü dile getiren Tarakçıoğlu, PV-T panellerinin üzerinden devamlı su aktığından, tozlanma probleminin ortadan kalktığını, böylece verimin arttığını söyledi.

Yeni panelle bir taşla 5 kuş vuruluyor

Tarakçıoğlu, ülkemizde PV panellerin sulama pompaları ve motorlarının çalıştırılmasında da kullanıldığını, normal PV panel yerine PV-T kollektör/panel kullanıldığında soğutma suyu olarak, yeraltından çıkarılan 15-17 derece sıcaklıktaki artezyen suyu kullanılacağından, panellerin sıcaklığı 30 derecenin altına bile düşürülebildiğini, böylece bu soğutma sayesinde panellerin verim artışının yüzde 30’u geçtiğini söyledi. Ayrıca, 15-17 derece sıcaklıktaki soğuk su doğrudan güneş altında kızmış bitkilere verildiğinde şok etkisi yaptığını, oysa panelleri soğutmada kullanılan ve bu arada sıcaklığı 20 dereceyi geçen suyla sulama yapıldığında şok etkisinin azaldığını kaydetti.Tarakçıoğlu, yazın seraları soğutmak için en düşük maliyetli yöntemin, artezyen suyuyla soğutma olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:”Tekstil esaslı PV-T kolektör/paneller kullanılarak, bir taşla 5 kuş vurulmuş olur: Bir, PV panellerin faydalı kullanım ömrü 2 katına çıkar, iki, PV panellerin verimi yüzde 20-40 artar, üç, sera hiç bir ek enerji kullanımına gerek kalmadan soğutulabilir, dört, artezyen suyuyla şok etkisi tehlikesi olmadan gündüz de sulama yapılabilir, beş, aynı sistem kışın da seraların ısıtılmasında kullanılabilir.”

EKONOMİ

70 yaşında sanayici oldu

Giriş tarihi : 20.11.2010, Cumartesi 19:34 Güncelleme : 19:34 Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, kendi buluşu olan ve patentini aldığı tekstil esaslı hava ısıtıcı güneş kolektörü için KOSGEB’den 250 bin liralık destek aldı Teks-Tar Solar Tekstil ve Güneş Enerjileri Limited şirketini kuran Tarakçıoğlu, Polser Firması ile yaptığı işbirliği ile Çiğli’de üretime başlayacak MURAT ŞAHİN (HABER MERKEZİ) Tekstil sektörüne 40 yıl akademisyen olarak mühendis yetiştiren ve alanında birçok yeni buluşa da imza atan duayen öğretim üyesi Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, 70 yaşında girişimci oldu. Kendi buluşu olan ve patentini aldığı tekstil esaslı hava ısıtıcı güneş kolektörü için KOSGEB’den 250 bin liralık araştırma-geliştirme projesi desteği de alan Tarakçıoğlu, Teks-Tar Solar Tekstil ve Güneş Enerjileri Limited Şirketi’ni kurdu. Polser Firması ile yaptığı işbirliği ile Çiğli’deki tesislerinde 5 kişilik ana kadro ile üretime başlayacak olan Tarakçıoğlu, ihracat ile birlikte yurtdışında da lisans vererek ürünlerin üretimini gerçekleştirecek.

Basında Teks-Tar Güneş Enerjileri

YENİ! İzmir’de 6 Ay Sıcak Su Bedava

YENİ! Yeni Asır – Işık Tarakçıoğlu’na Meslek Hizmet Ödülü

YENİ! Hürriyet – Buluşçu profesör artık madalyalı

YENİ! Yeni Asır – Tarakçıoğlu, buluşuyla üç ödül birden kazandı

YENİ! TPE – Türk Buluşları iENA 2011 Fuarından Ödüllerle Döndü

YENİ! Haber Türk – Güneş Kolektörüne Yoğun İlgi

YENİ! Haber Türk – Emekli Prof’ un Teknoparkı…

YENİ! Yeni Asır – Ekonomi – Nem ve rutubete güneş pili çözümü

YENİ! Hürriyet EGE – 50 liralık kumaşla güneş kollektörü

YENİ! Haber Türk – Sen çok yaşa Işık Hocam…

YENİ! CNN Türk – Mucit profesörden sıcak buluş.

YENİ! Milliyet Gazetesi – Siyah kumaş kullandı suyu ve havayı ısıttı

YENİ! Gazete Yenigün – Siyah kumaşla ısıtmada tasarruf sağlayan kolektör yaptı

Yeni Asır – 70 yaşında sanayici oldu

YENİ! Yeni Asır – Tarakçıoğlu, havuz keyfini 9 aya çıkardı

Kobiden. Com – İncir kurutmasında güneş kolektörü devrimi

Tarım Merkezi. Com – Hava ısıtıcı güneş kolektörleriyle her türlü sebze ve meyveyi kurutmak mümkün

İş’te Kobi .Com – Tekstil esaslı bir hava ısıtıcı güneş kolektörü yaptı.

Tarımsal Kalkınma. Com – Mucit Profesör Yeni Buluşunu Sergiledi

Patent Türkiye. Com – Mucit tekstil profesörü Işık Tarakçıoğlu, ana teması enerji olan 79′uncu İzmir Enternasyonal Fuarı’na ikisi patentli 3 buluşuyla katıldı.