Solarpol Hibrit (PV-T) Güneş Kollektörü/Paneli
SOLARPOL TEKSTİL ESASLI HİBRİT (PV-T) KOLEKTÖR/PANELLERİ
Fotovoltaik (PV) hücreler, üzerlerine düşen güneş ışınlarının (fotonların) % 80’ini emebilmekteler, ama bu enerjinin sadece % 5-23’ünü (bu rakam ideal durumda % 33’e çıkabilecek olup, halen Türkiye’de piyasada bulunan PV panellerde % 10-16 civarlarındadır) elektriğe dönüştürebilmektedirler. Emilen enerjinin geri kalan kısmı ise ısıya dönüşmektedir. Dolayısıyla güneş ışınlarının şiddeti arttıkça bir taraftan elektrik enerjisine dönüşüm artarken, diğer taraftan da panellerin sıcaklığı artmakta ve bir noktadan sonra güneş ışınlarının şiddetinin artmasıyla PV panellerle elde edilen elektrik enerjisi miktarı artacağına azalmaktadır. İzmir’de arkası kapalı şekilde şingıl bir çatının üzerine yerleştirdiğimiz PV panellerin arka yüzey sıcaklığının Temmuz ayında öğle saatlerinde 95 oC’ye kadar çıktığını ölçtük. Bu nedenle PV panellerin, arkaları kapalı olmayacak, arkalarından havayla doğal bir soğutma gerçekleşecek şekilde yerleştirilmeleri birinci şarttır, ama yeterli değildir. Zira ülkemizde İzmir’in güneyinde kalan yörelerde arka yüzey sıcaklığı bu durumda da 75-80oC’lere çıkabilmektedir. Bu sıcaklıklarda PV hücreler yavaş yavaş kavrulmaya başladıklarından, panellerin faydalı kullanım ömürleri çok kısalmaktadır. Çare, panellerin arka yüzeylerinden suyla, havayla veya ısı pompalarının gazıyla soğutulmalarıdır. Ancak piyasadaki bu borulu soğutma sistemine sahip hibrit (PV-T) kolektör/paneller, düz panellere nazaran oldukça daha pahalı olduklarından, kullanımları yaygınlaşamamaktadır.
TEKS-TAR Güneş Enerjileri firmasının sahibi Prof.Dr. Işık TARAKÇIOĞLU tekstil esaslı hava ve su ısıtıcı kolektörlerle PV panelleri kombine ederek, yüksek verimli ve çok ucuz hibrit (PV-T) kolektör/paneller geliştirmiş ve patent başvurularını yapmıştır. PV panellerin soğutulması, bunların faydalı kullanım ömürlerini uzatmanın yanında verimlerini de önemli ölçüde artırmaktadır. Monokristalin PV hücrelerde her bir derece soğutma, verimi % 0,5 artırmaktadır. Yani 100 Wp’lık bir panelin 80 oC olan sıcaklığını 40 oC’ye düşürdüğünüzde , bu panelden aynı güneş ışınımı altında bir saatte elde edeceğiniz elektrik enerjisi 120 Watt’a çıkmaktadır. Bu avantajlarının yanında elde edeceğiniz bedava sıcak su veya hava da, işin cabasıdır.
Solarpol PV-T Hava Isıtıcı Güneş Kollektörü Paneli
1 Taşla 6 Kuş Vurun!
1- Nem alma ve havalandırma (kışın)
2- İç mekan ısıtma (kışın)
3- Meyve sebze kurutma (bahar ve yaz aylarında-gündüz)
4- İç mekan serinletme ve havalandırma (akü kullanıldığında yazın akşam ve gece)
5- Aydınlatma (akü kullanıldığında)
6- Normal güneş pillerine nazaran daha yüksek verim ve daha uzun faydalı kullanım ömrü
HAVA KALİTENİZ VE ORTAM KONFORUNUZ ARTACAK!
SOLARPOL PV/T güneş kolektörleri ile kış aylarında sadece eviniz ısıtılmakla kalınmaz, ayrıca havanın nemi azaltılarak konforlu ve hijyenik bir ortam sağlanır. SOLARPOL PV/T güneş kolektörlerinin kullanılmasıyla kış aylarında binalarda ve özellikle kapalı duran yazlıklarda rutubete bağlı zararların oluşmasının önüne geçilir.
SOLARPOL PV/T güneş kolektörlerinin bir aküyle birlikte kullanılmasıyla yaz aylarında iç mekanlardaki gündüz ısınan havanın akşam ve tüm gece boyunca dışarıdan emilip filtrelerden geçirilerek içeriye basılan serin ve temiz havayla değişimi sağlanarak yaşam konforunuzda hissedilir bir iyileşme sağlanır.
KOLEKTÖRÜNÜZÜN ELEKTRİĞİ GÜNEŞTEN!
SOLARPOL PV/T güneş kolektörleri, içerisindeki PV panel (güneş pili) sayesinde hava sirkülasyonunu sağlayan fan için gerekli elektriği kendisi ürettiği gibi, bir akünün bağlanması durumunda fanın gece çalışması ve aydınlatma için gerekli elektriği de üretmektedir.
SOLARPOL PV/T güneş kolektörleri içerisindeki PV paneli (güneş pilini) soğutarak bunların verimlerini ve faydalı kullanım ömürlerini tek başına kullanılan PV panellere (güneş pillerine) nazaran önemli ölçüde arttırır.
NEDEN SOLARPOL PV/T GÜNEŞ KOLEKTÖRLERİ ?
– Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlunun güneş enerjisiyle hava ısıtmada devrim yaratan iENA 2011 (Uluslararası Fikirler İcatlar Yenilikler) Fuarında altın madalya kazanan Tekstil Esaslı Hava Isıtıcı Güneş Kolektörü ile PV panellerin (güneş pillerinin) bir kombinasyonu olması,
– 12 ay boyunca faydalı bir şekilde kullanılabilmesi,
– Şebeke elektriğine ihtiyaç duymaması,
– Siz evde yokken de güneş çıktığında kendiliğinden çalışması,
– Tek başına PV panellere (güneş pillerine) nazaran daha yüksek verimle elektrik üretmesi ve faydalı kullanım ömrünün daha uzun olması,
– İthal eşdeğerlerine nazaran çok daha ucuz olması,
– Sıfır maliyetle çalışması,
– Çevre dostu olması,
– TÜRKİYE için çalışması.
Solarpol PV/T Su Isıtıcı Güneş Kolektörleri/Panelleri
Tekstil esaslı su ısıtıcı esnek kolektrörler son derece basit ve dolayısıyla da ucuz kolektörlerdir. Dolayısıyla bunların PV panellerle kombinasyonu şeklindeki hibrit (PV-T) kolektör/paneller de aynı şekilde basit ve ucuzdurlar. Piyasada bulunan sulu hibrit panellerde, paneller panelin arka yüzeyine yerleştirilmiş borular içerisinden geçirilen suyla soğutulmaktadırlar. Tekstil esaslı hibrit (PV-T) kolektör/panellerde ise, panellerin soğutulması suyu PV panellerin ön yüzünden serbest şekilde veya panellerin altına panelin alt yüzü ile iyi bir şekilde temas edecek şekilde yerleştirilmiş SOLARPOL Tekstil Esaslı Su Isıtıcı Esnek Kolektörünün içinden akıtarak sağlanmaktadır. Bu geçiş sırasında panelleri soğutan su ılımakta ve 40-45°C sıcaklıkta sıcak su olarak kullanılabilmektedir.
70 cm eninde 300 cm boyunda bir kolektör, bir tane 70 Wp’lik PV panelle kombine edildiğinde, İzmir ve daha sıcak bölgelerde, Mayıs-Eylül döneminde güneş ışınım şiddetinin 800 W/m² ’yi geçtiği saatlerde 55 Wh/h’in üstünde elektrik enerjisi ve 50 l/h civarında da 45 oC sıcaklıkta sıcak su elde edilebilmektedir.
Aynı kolektörün 2 tane 70 Wp’lik PV panelle kombine edilmesi durumunda, aynı şartlar altında 110 Wh/h’in üstünde elektrik enerjisi, 25 l/h civarında da 45 oC sıcaklıkta sıcak su elde edilebilmektedir. Aynı kolektörün 3 tane 70 Wp’lik PV panelle kombine edilmesi durumunda ise, aynı şartlar altında 170 Wh/h civarında elektrik enerjisi, 150 l/gün civarında da 45 oC sıcaklıkta sıcak su elde edilebilmektedir. Yani ana amaç PV panellerin faydalı kullanım ömrünü uzatmak ve verimini artırmak ise, bu tip PV-T kolektör/paneller tercih edilmelidir.
0,8-1,5 kWp’lık bir kurulu PV panel kapasitesiyle evinin elektriğini sağlamayı düşünenler, normal PV panelli bir sistem yerine, 4-8 tane bu tip 195 Wp’lik Tekstil esaslı PV-T kolektörlü/panelli bir sistem kurduklarında, cüz’i bir maliyet farkıyla hem uzun ömürlü ve % 15-25 daha yüksek verimli bir sisteme, hem de 6 kişilik bir aile için yeterli sıcak suya sahip olabilmektedirler. (bkz. “Türkiye’de Elektriksiz Ev, Kulube, Dam Kalmasın” broşürü)
Sulama Pompalarının Güneş Enerjisiyle Çalıştırılması
Ülkemizde PV panellerin kullanımının hızla arttığı bir alan, sulama pompaları motorlarının çalıştırılmasıdır. Sulamalar yazın yapıldığından, bunlar için normal PV paneller yerine tekstil esaslı PV-T kolektör/panellerin kullanılmasında büyük yarar vardır. Bunlarda soğutma suyu olarak, yeraltından çıkarılan 15-17 oC sıcaklıktaki artezyen suyu doğrudan kullanıldığında panellerin sıcaklığı 30 oCnin altına bile düşürülebilmekte, böylece bu soğutma sayesinde panellerin verimindeki artış % 30lara çıkmaktadır. Bundan daha önemlisi, yeraltından çıkarılan 15-17 oC sıcaklıktaki soğuk su doğrudan güneş altında kızmış bitkilere verilirse, bitkilerde şok etkisine sebep olmaktadır; Önce panelleri soğutmada kullanılan ve bu arada sıcaklığı 20 o’Cyi geçen suyla sulama yapıldığında ise şok etkisi tehlikesi azalmaktadır.
Seraların Artezyen Suyuyla Soğutulması / Isıtılması
Ülkemizde daha pek uygulanmamaktaysa da, yazın seraları soğutmak için en düşük maliyetli yöntem, artezyen suyuyla soğutmadır. Bu yöntemde soğuk artezyen suyu seranın içine yerleştirilen fan coil benzeri sıvı/gaz eşanjörlerinden geçerken seraya üflenen havayı soğutmakta ve bu arada hafif ılımaktadır. Eğer gerek artezyen pompası, gerekse sera için gerekli elektrik Tekstil esaslı PV-T kolektör/panellerle elde ediliyorsa, bu 20-22 oC sıcaklıktaki su bir de panellerin soğutulmasında kullanıldıktan sonra sulamaya gönderilirse şok etkisi tehlikesi ortadan kalkar. Bu durumda Tekstil esaslı PV-T kolektör/paneller kullanılarak, bir taşla 4 kuş vurulmuş olur:
– PV panellerin faydalı kullanım ömrü 2 katına çıkar;
– PV panellerin verimi % 25-30 artar;
– Seranız hiç bir ek enerji kullanımına gerek kalmadan soğutulabilir;
– Artezyen suyuyla şok etkisi tehlikesi olmadan gündüz de sulama yapılabilir
– Aynı sistem ile kış aylarında da seraların ısıtılması sağlanabilir.